Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Το breadboard και η χρήση του

Το breadboard είναι μια πλακέτα γενικής χρήσεως, που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά για την προσωρινή τοποθέτηση εξαρτημάτων και συνδέσεων. Είναι πολύ χρήσιμο όταν πειραματιζόμαστε και θέλουμε να μπορούμε να αλλάζουμε γρήγορα τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούμε, χωρίς να τα καταστρέφουμε.

Υπάρχουν breadbord σε διάφορα μεγέθη, όλα όμως έχουν την δομή που φαίνεται στην εικόνα:


Είναι πολύ σημαντικό ότι οι έτοιμες τρύπες που φαίνονται πάνω του είναι οργανωμένες και συνδεδεμένες μεταξύ τους με βάση ένα πρότυπο.

Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

Τα transistors και το όνομά τους


Λίγη θεωρία στα γρήγορα...

Τα transistors είναι τα σημαντικότερα, ίσως, ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες: τα διπολικά (BJT - Bipolar Junction Transistor) και τα transistor πεδίου (FET - Field Effect Transistor). Οι βασικές χρήσεις που μπορούν να έχουν είναι (α) ως διακόπτες και (β) ως ενισχυτές. Κατασκευάζονται από ημιαγωγά υλικά, κυρίως από πυρίτιο (Si) που είναι πιο ανθεκτικό σε μεγάλες θερμοκρασίες, αλλά και από γερμάνιο (Ge) ή ακόμα από πιο εξωτικά υλικά όπως το GaAs (Gallium Arsenide), το InSb (Indium Antimide) για πιο εξειδικευμένες χρήσεις.

Το ξέρετε όμως ότι το όνομα κάθε transistor μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για την κατασκευή και τις χρήσεις του;

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Πως να συνδέσετε στο Arduino φορτίο μέσω ρελέ

Για να μπορέσει το Arduino να ελέγξει ένα μεγάλο φορτίο (π.χ. έναν προβολέα) πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλο ρελέ. Όμως οι έξοδοι του Arduino, ως γνωστόν, μπορούν να τροφοδοτήσουν φορτίο με ρεύμα μέχρι 40 mA και το πιθανότερο είναι το ρελέ μας να απορροφά περισσότερο ρεύμα από αυτό το όριο.

Η λύση είναι να χρησιμοποιήσουμε το ρελέ σε συνδυασμό με ένα τρανζίστορ, σύμφωνα με το παρακάτω κύκλωμα:

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Χρησιμοποιήστε διευθύνσεις με Ελληνικά χωρίς ακαταλαβίστικα %ce%b5%ce%bb




Έχετε προσπαθήσει ποτέ να δημιουργήσετε μια συντόμευση (shortcut) προς μια διεύθυνση που περιλαμβάνει Ελληνικούς χαρακτήρες; Ή να εισάγετε στον επεξεργαστή κειμένου ένα σύνδεσμο (link) προς μια τέτοια διεύθυνση;

Σε τέτοιες περιπτώσεις πηγαίνουμε με τον browser στη διεύθυνση που θέλουμε, αντιγράφουμε τη διεύθυνση και την επικολλούμε εκεί που πρέπει. Αυτό κάνουμε όλοι!

Όταν όμως η διεύθυνση περιέχει Ελληνικούς χαρακτήρες, αυτό που επικολλάται στη θέση των Ελληνικών είναι μια μεγάλη σειρά χαρακτήρων που μοιάζει με "...%ce%b5%ce%bb%cf%89...". Αν δεν δώσουμε σημασία και προχωρήσουμε, ο σύνδεσμος λειτουργεί αλλά το να βλέπουμε στη θέση της διεύθυνσης αυτά τα ακαταλαβίστικα δεν είναι και το καλύτερο...

Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Σύνδεση ενδεικτικού led σε τάση

Οι δίοδοι led χρησιμοποιούνται ευρύτατα ως ενδεικτικές λυχνίες. Η σύνδεση αυτή απαιτεί, συνήθως, την χρήση μιας αντίστασης σε σειρά με την δίοδο led, για προσαρμογή της τάσης. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αντίσταση κινδυνεύουμε να κάψουμε την δίοδο led, αν η παρεχόμενη τάση είναι αρκετά μεγάλη.

Για τις συνήθεις διόδους led η τάση λειτουργίας τους είναι Vd=1.6V και το αντίστοιχο ρεεύμα είναι i=20mA. Άρα αν θέλουμε να συνδέσουμε μια δίοδο led σε μια πηγή τάσης V0=12V, θα πρέπει να παρεμβάλουμε αντίσταση R και θα ισχύει V0 = Vd +i*R από την επίλυση της οποίας και με αντικατάσταση των παραπάνω τιμών προκύπτει R = 520 Ω.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Ξέρετε να επιλέξετε κάρτες SD;


SD, mimiSD, microSD, SDXC, SDHC, και ακόμα UHS I, II, III, Speed Class, App Performance Class, V30, V90 και συνεχώς βγαίνουν και καινούργια. Ένας κυκεώνας ονομάτων και κατηγοριών που τελειωμό δεν έχει...

Είστε σίγουροι ότι ξέρετε τι είναι όλα αυτά και ότι μπορείτε να διαλέξετε τη σωστή κάρτα για τις ανάγκες σας;

Οδηγός συγκολλήσεων για αρχαρίους

Η κόλληση των εξαρτημάτων στην πλακέτα απαιτεί ταχύτητα, ακρίβεια και επιδεξιότητα, και για να αποκτήσει κανείς όλα αυτά χρειάζεται εξάσκηση, εξάσκηση και εξάσκηση, δηλαδή ... χρόνο.

Πριν αρχίσετε, πάντως, να κάνετε για πρώτη φορά συγκολλήσεις, δείτε το βιντεάκι μας με τις βασικές αρχές και οδηγίες για να αποκτήσετε καλή τεχνική.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Τι είναι το Raspberry Pi και γιατί θα θέλατε ένα



Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, το Raspberry Pi είναι ένας πλήρης υπολογιστής μεγέθους πιστωτικής κάρτας!

Μην σας ξεγελά το μέγεθός του και ο ελάχιστος όγκος του, το Raspberry Pi 3 (η τελευταία έκδοση) τροφοδοτείται από θύρα micro USB και διαθέτει:
  • τετραπύρηνο επεξεργαστή 64 bit 1,2 GHz
  • διπύρηνη κάρτα γραφικών
  • έξοδο HDMI
  • 1GB RAM
  • τέσσερις θύρες USB για να συνδέσουμε δίσκους, πληκτρολόγιο, ποντίκι
  • θύρα δικτύου fast ethernet (100Mbps)
  • wifi 2.4GHz 802.11n
  • στερεοφωνικό ήχο
  • 40 pins γενικής χρήσης

Μαθήματα για Arduino στα Εληνικά



Θέλετε από καιρό να μάθετε για το Arduino και ψάχνετε να βρείτε κάποια εισαγωγικά μαθήματα στα Ελληνικά για να ξεκινήσετε;

Σας έχουμε την λύση!

Βρήκαμε και σας παραθέτουμε συνδέσμους για μαθήματα Arduino στα Ελληνικά.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Tutorial για το Eagle




Το πρόγραμμα Eagle είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για την αποτύπωση ενός ηλεκτρονικού σχεδίου αλλά και για τον σχεδιασμό της πλακέτας (pcb).

Βρήκα 2 κατατοπιστικά video-tutorials για το Eagle, που νομίζω αξίζει να τα δείτε, αν σας ενδιαφέρει το θέμα της σχεδίασης.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Επισκευή τροφοδοτικού PC

Βρήκα ένα πολύ κατατοπιστικό και αναλυτικό βίντεο για την επισκευή του τροφοδοτικού του PC.

Αναλύει το ηλεκτρονικό σχέδιο του τροφοδοτικού και διάφορες πιθανές βλάβες.  Δείτε το!



Π.

Ακροδέκτες τροφοδοτικού PC

Αν χρειαστεί ποτέ να ελέγξετε το τροφοδοτικό ενός PC το παρακάτω σχέδιο θα σας είναι σίγουρα πολύ χρήσιμο.
    

Π.

Συνδεσμολογία καλωδίων UTP


Κάτι απλό και εύκολο: η συνδεσμολογία στα καλώδια UTP.

Υπάρχουν δύο πρότυπα για τη σύνδεση των καλωδίων UTP στα φις RJ45:
το Τ-568Α και το Τ-568Β.
         
Μπορούμε να κατασκευάσουμε απλά καλώδια δικτύου χρησιμοποιώντας και στα δύο άκρα του καλωδίου είτε την μία είτε την άλλη συνδεσμολογία.

Για να κατασκευάσουμε καλώδιο cross χρησιμοποιούμε στην μία άκρη το 568Α και στην άλλη άκρη το 568Β.


Π.